Pensioen, een nieuwe fase in uw leven

Wat gaat u doen als u met pensioen bent? Vrijwilligerswerk? Veel meer tijd besteden aan uw hobby? Misschien gaat u wel overwinteren in het buitenland. Of heeft u eigenlijk nog geen idee? Denk er eens over na en vraag eens aan oud-collega’s of mensen in uw omgeving hoe zij hun pensioen ervaren. En hoe zij met hun vrije tijd omgaan.

Pensioen, een nieuwe fase in uw leven

Met pensioen gaan, zo werkt het

Op uw pensioendatum komt uw opgebouwde pensioenpot vrij. U krijgt vanzelf bericht van de pensioenuitvoerder(s). Met het geld van uw pensioenpot moet u uw pensioenuitkering aankopen bij een pensioenaanbieder. De hoogte van uw pensioenuitkering hangt onder meer af van de grootte van uw pensioenpot. Dat weet u pas op uw pensioendatum. Verder is de hoogte van uw pensioenuitkering afhankelijk van het tarief van de pensioenaanbieder. U kiest zelf bij welke pensioenaanbieder u uw pensioenuitkering koopt. Dat kan bij Aegon, maar mag ook bij een andere pensioenaanbieder. U kunt dat zelfstandig doen, maar kan daar natuurlijk ook een adviseur voor raadplegen.

Drie belangrijke vragen voordat u uw pensioenuitkering koopt:

1. Wanneer wilt u met pensioen?

Vroeger ging iedereen met 65 jaar met pensioen. Dat moest. Maar die tijd is voorbij. De AOW leeftijd is tegenwoordig gekoppeld aan onze levensverwachting. Hierdoor staat de AOW-leeftijd niet meer vooraf vast. Op het moment dat uw AOW start, heeft u de vrijheid om nog even door te werken. Misschien wilt u juist eerder stoppen met werken. Wat uw wensen ook zijn, de mogelijkheden hangen af van afspraken die u heeft met uw werkgever. Eerder of later stoppen heeft natuurlijk wel gevolgen voor de hoogte van uw pensioen. Maar de keuze wanneer u wilt stoppen is aan u. In uw Pensioenplanner in Mijn Aegon Cappital berekent u eenvoudig het effect van eerder of later met pensioen gaan.

2. Heeft uw partner voldoende inkomen na uw overlijden?

U krijgt straks een pensioen. Maar hoe zit het met uw partner? Heeft uw partner voldoende inkomen als u overlijdt? Zo niet, dan kunt u naast een pensioen voor u zelf ook een partnerpensioen kopen. Dit pensioen keert uit aan uw partner na uw overlijden. Of dit in uw situatie een verstandige keuze is, kunnen wij niet zeggen. Het hangt af van uw persoonlijke situatie en die van uw partner. Heeft uw partner zelf pensioen opgebouwd? Heeft u spaargeld waarvan uw partner kan rondkomen? Kijk er samen eens naar hoe dat bij u beiden zit! Heeft u geen partner? Dan is deze keuze eenvoudig: dan kiest u natuurlijk alleen een pensioen voor uzelf.

3. Wilt u een vast of een variabel pensioen?

Kiest u voor een vast pensioen? Dan weet u precies hoeveel pensioen u krijgt voor de rest van uw leven. Kiest u voor een variabel pensioen? Dan verandert uw pensioen ieder jaar. Dat komt doordat uw pensioenpot ook na uw pensioendatum wordt belegd. Uw pensioen kan jaarlijks hoger, maar ook lager worden. Dit is afhankelijk van het rendement op uw beleggingen. Meer weten over de verschillen tussen een vast of een variabel pensioen?

Uw Pensioenplanner helpt u deze vragen te beantwoorden

U vraagt zich misschien af hoe u het antwoord weet op deze vragen. Uw Pensioenplanner helpt u daarbij.

  • U ziet welke keuzes u binnen uw pensioenregeling heeft.
  • U ziet het effect op de hoogte van uw pensioen als u eerder of later met pensioen gaat.
  • U ziet of uw partner voldoende inkomen heeft na uw overlijden.

Naar de Pensioenplanner

Eerder of later met pensioen

Pensioen, wat verandert er?

Met pensioen gaan, waar moet u aan denken? Niet alleen uw tijdsbesteding verandert, ook uw geldzaken veranderen.

Een aantal financiële zaken op een rij

 

Eerder of later met pensioen

Eerder of later met pensioen

Sommige mensen kunnen niet wachten om met pensioen te gaan, terwijl anderen het prima vinden om hun carrière nog wat te verlengen. Eerder stoppen of later met pensioen gaan heeft ook invloed op uw pensioen.

Lees meer

Chat met ons

Chat met ons×

Vul je gegevens in zodat we je beter kunnen helpen. Wel zo makkelijk!

Wij blijven onze chat steeds verbeteren. Heb je tips? Geef ze dan aan ons door!

Welkom op de Livechat van Aegon Cappital. Een medewerker helpt je zo snel mogelijk.