Eerder of later met pensioen gaan

De tijd dat we allemaal met 63, 64 of 65 jaar met pensioen gingen, ligt inmiddels al een tijdje achter ons. De AOW-leeftijd is afhankelijk geworden van onze levensverwachting en staat niet meer vast. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om nog een tijdje door te werken. En er zijn natuurlijk ook mensen die juist eerder willen stoppen met werken. Waar moet u aan denken en wat moet u ervoor doen?

Eerder of later met pensioen gaan

Eerder stoppen met werken. Heeft u voldoende inkomen?

Iedereen mijmert wel eens over eerder stoppen met werken. De grote vraag is of het financieel haalbaar is. Waar moet u rekening mee houden als u eerder stopt met werken.

Uw pensioen wordt lager

Veel mensen verkijken zich op de effecten van een jaartje korter werken. Zeker bij meerdere jaren is het effect aanzienlijk. Hoe dat kan? Stel dat u 3 jaar eerder met pensioen wilt. U bouwt dan 3 jaar minder pensioen op én u moet het pensioen dat u wél heeft opgebouwd 3 jaar langer uitsmeren.

Spaargeld? U heeft veel nodig

Heeft u spaargeld? Dan kunt u dat gebruiken om eerder te stoppen met werken. Maar verkijk u niet op het bedrag dat u nodig heeft. Stel, u verdiende netto € 3000,- per maand en u wilt twee jaar eerder stoppen. Dan heeft u dus nodig: € 3000,- x 12 maanden x 2 jaar = € 72.000,-. Dat is best veel. Vijf jaar eerder stoppen? Dan is het dus € 180.000,-. Dat kan dus flink tegenvallen.

U betaalt pas minder belasting na uw AOW-leeftijd

Eerder stoppen met werken betekent dus een lager pensioen. En in Nederland betaalt u belasting over uw pensioen. Die belasting is voor gepensioneerden wel lager. Of beter gezegd: zodra u AOW krijgt, betaalt u minder. Dus stopt u vóór uw AOW-datum met werken? Dan moet u nog volledig belasting betalen. Ook dat maakt eerder stoppen met werken nog een stukje lastiger. 

Let ook op uw hypotheekaftrek

Eerder stoppen leidt meestal tot een lager inkomen. En een lager inkomen betekent lagere belastingtarieven. Dat heeft gevolgen voor uw hypotheekrenteaftrek. Ook na uw AOW-leeftijd krijgt u daar trouwens mee te maken. Het gaat vaak niet om grote bedragen. Maar het is wel goed om over na te denken.

Plan uw pensioen op tijd met de Pensioenplanner

Misschien denkt u nu dat het bijna onmogelijk is om eerder te stoppen. Gelukkig zijn er genoeg mensen die het wél kunnen. Zelfs als hun inkomen achteruitgaat. Want eerder stoppen met werken gaat om méér dan geld alleen. Het gaat om rust. Om het volgen van uw gevoel. En vergeet niet dat er misschien ook financiële wijzigingen zijn in uw voordeel: kinderen die goedkoper worden omdat ze niet meer studeren. Of de overwaarde van uw huis die u kunt gebruiken. 

Vroeg plannen helpt om eerder te stoppen met werken. Uw persoonlijke Pensioenplanner geeft u inzicht in uw inkomsten en uitgaven na uw pensionering. U kunt ‘spelen’ met uw pensioendatum en zo zien of u voldoende inkomsten overhoudt als u eerder met pensioen gaat. Zijn uw inkomsten te laag? Als u vroeg plant, heeft u tijd om bij te sturen. U kunt bijvoorbeeld extra aflossen op uw hypotheek om uw uitgaven te verlagen. Of u kunt uw inkomen verhogen door te sparen voor een aanvullend pensioen.

U wilt juist later met pensioen

Als u uw pensioen uitstelt en blijft werken, kan het zijn dat u langer pensioen opbouwt. Daarnaast hoeft uw pensioen minder lang te worden uitgekeerd. Uw pensioen wordt door het uitstellen dus iets hoger. Hoeveel hoger? U berekent het makkelijk in uw persoonlijk Pensioenplanner van Aegon Cappital. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun pensioenuitkering later laten starten. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Langer doorwerken
  • Iemand heeft meerdere pensioenen met verschillende pensioendatums en wil alle pensioenen op één datum laten starten
  • De AOW-datum is later dan de pensioendatum van de pensioenregeling

Meer advies nodig?

U bent niet dagelijks met uw pensioen bezig. Wij kunnen ons voorstellen dat u de keuze om eerder of later met pensioen te gaan moeilijk vindt. Met uw persoonlijke Pensioenplanner helpen wij u om meer inzicht te krijgen in uw inkomsten en uitgaven na pensionering.

Vindt u het toch nog lastig om te beslissen? Vraag dan advies aan een specialist. Een adviseur kan met u meedenken en advies geven wat in uw situatie het beste is.

Eerder of later met pensioen? Geef het op tijd aan ons door

Wilt u eerder met pensioen? Geef dat dan 4 maanden voor de gewenste ingangsdatum aan ons door. Dan kunt u eerder van uw pensioen genieten. Werkt u toch nog even door en stelt u uw pensioen uit? Dat kan maximaal 5 jaar, gerekend vanaf de datum waarop u AOW gaat ontvangen.

Geef uiterlijk 6 weken voor uw pensioendatum aan ons door dat u uw pensioen wilt uitstellen.

Chat met ons

Chat met ons×

Vul je gegevens in zodat we je beter kunnen helpen. Wel zo makkelijk!

Wij blijven onze chat steeds verbeteren. Heb je tips? Geef ze dan aan ons door!

Welkom op de Livechat van Aegon Cappital. Een medewerker helpt je zo snel mogelijk.