Wat je moet weten over beleggen

22 MEI 2020

Dit moet je weten over beleggen

door pensioen- enthousiasteling Anna

Pensioen klinkt ingewikkeld. Maar het zit eigenlijk best logisch in elkaar. Als je je er af en toe even in verdiept, kun je nu al goede keuzes maken voor later! Daarom vertel ik je graag 6 belangrijke dingen over beleggen bij Aegon Cappital.

Anna

1. We beleggen je pensioen

De pensioenpremie die wij van jou en je (voormalige) werkgever hebben ontvangen, beleggen wij. Daarmee bouw je een eigen pensioenpot op. In Mijn Aegon Cappital zie je hoeveel premie er in jouw pensioenpot is gestort. En wat de hoogte van jouw beleggingspensioen op dit moment is.

2. Zo beleggen wij voor een goed pensioen

De opbrengst van je beleggingen bepaalt voor een flink deel de hoogte van je pensioen. Daarom beleggen we jouw pensioenpot zo dat het straks een goed pensioen oplevert. Wij beleggen jouw pensioen volgens het life cycle-principe. Dat betekent dat we rekening houden met je leeftijd. Naarmate je dichter bij je pensioen komt, verlagen we stapje voor stapje de risico’s van beleggen.

Soms durf je gevoelsmatig geen risico te nemen, maar blijkt dat je voldoende financiële middelen hebt om dat risico wél te nemen. 

3. Bij beleggen loop je risico – daar kunnen we niet omheen

Met geld op een spaarrekening loop je weinig risico. Maar het levert niet voldoende op voor een goed pensioen. Daarom beleggen we voor jouw pensioen. Maar wel zorgvuldig. We zoeken steeds naar de balans tussen voldoende groei van je pensioenpot en het risico. Daarom houden we rekening met je leeftijd. Dat besprak ik al in punt 2. En we doen meer:

  • We spreiden de risico’s over verschillende soorten beleggingen. We beleggen wereldwijd in aandelen, in beursgenoteerd vastgoed en in grondstoffen. Daarnaast beleggen we in staatsobligaties en bedrijfsobligaties.
  • Beleggen voor je pensioen betekent beleggen met een lange horizon. Daar houden we rekening mee bij onze beleggingsstrategie. We kijken daarom vele jaren vooruit om op de lange termijn zoveel mogelijk waarde te creëren. Dat doen we op een verantwoorde manier. Ik vertel je er meer over bij punt 5.
  • We zijn scherp op de kosten. Elke euro minder kosten betekent meer pensioenopbouw.

4. Bepaal welk risico bij jou past

We zijn niet allemaal hetzelfde en ook onze situaties zijn niet allemaal gelijk. Daarom heeft Aegon Cappital drie beleggingsprofielen: defensief, neutraal en offensief. In het defensieve profiel wordt het minste risico genomen en in het offensieve profiel het meest. Neem je weinig risico, dan bestaat de kans dat je pensioen minder hoog is. Neem je veel risico, dan wordt de kans op een hoger pensioen groter. Maar de kans op een lager pensioen neemt ook toe. Met de Profielwijzer bepalen we hoeveel risico jij wil en kán nemen. Deze combinatie is belangrijk. Soms heb je voldoende financiële middelen om wat meer risico te nemen terwijl je gevoelsmatig geen risico durft te nemen.

Door de Profielwijzer in te vullen laat je ons weten welk beleggingsprofiel het best past bij jouw situatie. Zo bouwen we samen aan jouw pensioen op een manier die het beste bij jou past.

Welk profiel past bij jou?

Verandert er iets in jouw persoonlijke leven? Ga je bijvoorbeeld trouwen, samenwonen, een huis kopen of – minder leuk – minder verdienen? Vul dan de Profielwijzer opnieuw in. Door veranderingen wil en kan je misschien meer of minder risico nemen.

5. We beleggen jouw pensioenpot op een verantwoorde manier

We hebben de eer jouw pensioenpot te beheren en te beleggen. Dat doen we om een goed pensioen op te bouwen, maar wel op een verantwoorde manier. Want dat vinden we belangrijk. We houden bij al onze beleggingen bewust en actief rekening met zaken als mensenrechten, gezondheid en milieu. Zo beleggen we niet in de tabaksindustrie en bedrijven die palmolie produceren. Op onze website lees je meer over hoe we verantwoord beleggen.

6. Bij Aegon Cappital is jouw pensioenpot echt alleen van jou

Regelmatig hoor je in het nieuws over het verlagen van pensioenen omdat de dekkingsgraden van pensioenfondsen onvoldoende zijn. Dat komt omdat pensioenfondsen altijd voldoende geld in kas moeten hebben om alle pensioenen, nu en in de toekomst, te kunnen betalen. Ook nu hoor je deze berichten weer omdat de beurzen door het coronavirus flink in beweging zijn.

Bij Aegon Cappital werkt dat anders. Jij hebt je eigen pensioenpot. Zolang je pensioen opbouwt komt daar iedere maand pensioenpremie bij. De waarde van je pensioenpot wisselt, omdat die afhankelijk is van je beleggingen. Op je pensioendatum verkopen we je beleggingen en koop je met de opbrengst een pensioen aan. Loop je dan geen enkel risico? Het antwoord daarop is helaas: nee. Omdat je pensioen belegd wordt, weet je van tevoren niet hoeveel de beleggingen in jouw pensioenpot waard zijn als je met pensioen gaat. Je weet dus ook niet hoeveel pensioen je daarvan kan aankopen. Dat kan meevallen, maar soms ook tegenvallen. Door minder risicovol te beleggen naarmate je dichter bij je pensioenleeftijd komt, beperken we de kans op een tegenvallend pensioen zoveel mogelijk.

Wie is Anna?

Anna is strategisch accountmanager bij Aegon Cappital. Ze stimuleert werknemers om zich meer te verdiepen in hun pensioen. Dit doet ze samen met werkgevers en adviseurs. Ze geeft regelmatig presentaties, workshops en webinars aan werknemers over hun pensioen. Anna maakt het onderwerp pensioen ook leuker met bijvoorbeeld de PensioenPubquiz.