Volautomatische DC-straat Aegon Cappital genomineerd voor Pensioen Pro Award

11 NOVEMBER 2021

Aegon Cappital maakt als eerste pensioenuitvoerder gebruik van een volledig geautomatiseerde DC-straat. Deze DC-straat is nu genomineerd voor een Pensioen Pro Award in de categorie Innovatie.

Volautomatische DC-straat Aegon Cappital genomineerd voor Pensioen Pro Award

Bijna 300.000 mensen bouwen via hun werkgever een beleggingspensioen op bij Aegon Cappital. Die groep groeit snel. En daarmee ook het aantal beleggingstransacties dat dagelijks moet worden verwerkt. Sinds mei gebeurt dit volautomatisch. Aegon Cappital gebruikt namelijk een DC-straat waarin alle administratieve processen, inclusief de beleggingsadministratie, van begin tot eind volledig automatisch verlopen. Deze DC-straat maakt nu kans op een Pensioen Pro Award in de categorie Innovatie.

De DC-straat is compleet STP: straight-through processing. Oftewel: van voor tot achter geautomatiseerd. Dat proces start op het moment dat een werkgever de premie voor zijn werknemer overmaakt. Die werknemer gaat nu lifecyclebeleggen. De pensioenpremie van de deelnemer wordt opgedeeld in verschillende bedragen per fonds en krijgt daarbij de juiste labels. Dat gebeurt met software van het Nederlandse fintechbedrijf Ohpen. Deze software, die zich al heeft bewezen in de bankwereld, wordt nu voor het eerst ingezet in de pensioensector.

De werkwijze: beheerst en in control

Aegon Cappital heeft zijn pensioenadministratie uitbesteed aan TKP. De toekomstvaste DC-straat bestaat uit een innovatieve ‘schil’ van software die interacteert tussen alle pensioenprocessen (eigen software van TKP) en de beleggingsadministratie (een SaaS-oplossing van TKP). Deze cloudoplossing is uniek in de markt. De pensioenprocessen zijn geautomatiseerd, waardoor een beheerste pensioenuitvoering gegarandeerd is. Voor Aegon Cappital is het reconciliatieverschil tot een minimum gereduceerd, waarmee het in control is en als klant van TKP de kwaliteit krijgt waar TKP voor staat.

‘We vinden het fantastisch dat Aegon Cappital is genomineerd’, zegt Paul Everloo, CEO van TKP. ‘Voor TKP is het een mooie bevestiging dat onze oplossing als innovatief wordt gezien en past bij de huidige ontwikkelingen in het pensioenstelsel. Dit systeem is ontwikkeld voor Aegon Cappital, maar in de toekomst kunnen ook andere klanten aanhaken die kiezen voor de flexibele pensioenregeling. Waar veel uitvoerders hun systemen nog toekomstproof moeten maken, hebben wij alles al staan. Aegon Cappital is klaar voor de toekomst. Ik ben benieuwd wie volgt!’

De deelnemer: inzicht en keuzevrijheid

In de DC-wereld krijgen deelnemers meer verantwoordelijkheid voor hun persoonlijke pensioenvermogen. De nieuwe DC-straat speelt hierop in. Beleggingsorders gaan dagelijks volledig geautomatiseerd naar vermogensbeheerders. En worden ook weer automatisch teruggekoppeld. Zo hebben deelnemers realtime inzicht in de beleggingsstand. Met dat inzicht kunnen zij goed geïnformeerd – in alle fasen van hun leven – de beste keuze maken voor hun pensioen. Nog een voordeel: pensioenevents, zoals premie-inleg, overlijden of het wijzigen van een beleggingskeuze, worden direct omgezet in inleg of onttrekkingen van het beleggingskapitaal. Zo krijgt de pensioendeelnemer altijd precies waar hij of zij recht op heeft. 

Marianne de Boer, CEO van Aegon Cappital, vindt de nominatie een mooie beloning:

‘Voor TKP en Aegon Cappital is dit een groot compliment. Gezamenlijk is er veel effort gestoken in deze ontwikkeling. Dat we iets unieks in de markt hebben gezet wordt gezien, en dat geeft energie. De nieuwe DC-straat is een mooie stap in de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel. Pensioen en beleggen groeien namelijk steeds meer naar elkaar toe. Dat vraagt het nodige van de onderliggende systemen. Doordat de administratieve processen volautomatisch gaan, kunnen we onze deelnemers meer in- en uitstapmomenten aanbieden. Dat geeft veel meer keuzevrijheid. Omdat de oplossing configurabel is, zijn we ook in staat om eenvoudig en snel aanpassingen te doen in de beleggingspropositie. Dat maakt ons als Aegon Cappital wendbaarder en geeft deelnemers extra opties. Kortom, we zijn klaar voor de toekomst.’

Over de Pensioen Pro Awards 2021

De nominaties worden beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Marike Knoef (Universiteit Leiden, Netspar), Loranne van Lieshout (Ortec Finance), Martijn Euverman (Sprenkels & Verschuren), Hedwig Peters (onafhankelijk consultant) en Stefan Lundbergh (Cardano).

De jury selecteert in elke categorie een winnaar, en stelt tevens een shortlist samen voor de gouden Pensioen Pro Award voor ‘Pensioenfonds van het jaar’. Via radio en krant worden luisteraars en lezers vervolgens opgeroepen om te stemmen voor de winnaar van deze gouden award. De winnaars in alle categorieën worden bekendgemaakt op 9 december, tijdens een awardsdiner in de Koepelkerk te Amsterdam.

Pensioen pro awards