Transparant en verantwoord beleggen met pensioen

8 JUNI 2021

Sinds 10 maart 2021 gelden nieuwe Europese regels voor financiële marktpartijen: de ‘Sustainable Finance Disclosure Regulation’ (SFDR). Waarom staan we hierbij stil? Het gaat om transparantie over de duurzaamheid van beleggingen! Een goede stap voorwaarts op weg naar een duurzamere samenleving. Én een belangrijk thema voor iedereen die vooruitdenkt.

Verantwoord beleggen

Zelf kiezen en vergelijken

Eén miljoen Nederlanders bouwen pensioen op bij een PPI. En beleggen dus met hun pensioen. Het risico dat zij nemen én hun extra inleg, spelen een rol bij de duurzaamheid van pensioen. Het belangrijkste om hiervan te onthouden? Bij een PPI kiezen werknemers zelf. Zij krijgen de kans om zelf vooruit te denken en keuzes te maken binnen hun pensioenregeling. Wat zij denken dat het best is voor hen én hun toekomst. Wat kan er mooier of duurzamer? En bijvoorbeeld duurzaamheid vergelijken met andere pensioenregelingen. Doordat SFDR de methodiek in het midden laat, is dat laatste nu nog lastig.

Minder greenwashing dankzij SFDR

Net als huizen en lampen hebben fondsen labels. Labels waaraan je kunt zien of ze duurzaam zijn. Dit klinkt heel mooi maar liep de afgelopen jaren wel wat uit de hand. SFDR dwingt de financiële wereld om transparanter te zijn en vooral uit te leggen wat het beleid is. Verschillen tussen bijvoorbeeld lichtgroen en donkergroen zijn zo een stuk duidelijker. Een fonds krijgt namelijk alleen een duurzaam label als je het kunt onderbouwen. En dat vermindert greenwashing: fondshuizen en pensioenaanbieders die puur en alleen duurzame labels meegaven om in de juiste selectie te komen.

Maximale transparantie over duurzaamheid

Aegon Cappital en Aegon Nederland streven naar maximale transparantie en duidelijkheid over doelstellingen en realisatie. Dus ook over het effect van onze bedrijfsvoering en beleggingen op het klimaat. Ons belangrijkste voornemen: de impact op het klimaat verder reduceren. Maar hoe dan? Op dit moment analyseren we de impact van Science Based Targets, een initiatief waar wereldwijd meer dan duizend bedrijven mee samenwerken. Science Based Targets helpt bedrijven met een plan om de uitstoot stap voor stap te verminderen. Verder lezen? Ga naar de website van Science Based Targets.

Meer weten over verantwoord ondernemen?

Lees dan het gloednieuwe responsible business rapport. Weten wat verantwoord ondernemen voor pensioen bij Aegon betekent? Vraag het gerust aan een accountmanager of medewerker van het Serviceteam.