Het pensioenakkoord ligt er, en nu?

De samenleving is veranderd, en daarom ons pensioenstelsel ook. Met het pensioenakkoord passen de pensioenen weer bij de veranderde demografie, economie en arbeidsmarkt. Veel werkgevers vragen zich nu af: moet ik daar al iets mee? Het antwoord: ja. Onze aanpak verpakt in vijf B's:

Pensioenakkoord

Begrijpen

Begrijpen wat er verandert – dat is stap 1. De impact van de nieuwe regels is niet voor ieder bedrijf hetzelfde. Er gaat bijvoorbeeld meer veranderen als u nu een verzekerde regeling (DB) heeft in plaats van een premieovereenkomst (DC). Meer weten? Bekijk ons webinar over het verschil tussen DB en DC. Ook vertellen we welke afspraken er precies gemaakt zijn in het pensioenakkoord. Benieuwd naar de laatste stand van zaken? In het tweede webinar krijgt u een update. Bovendien hoort u waarom het slim is om nu al in actie te komen. Bekijk voor een snel overzicht ook even de kalender van het pensioenakkoord.

Betrekken

Voor u echt gaat beginnen, is het slim om eerst in gesprek te gaan met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. In de eerste plaats natuurlijk omdat zij akkoord moeten gaan, maar zij kunnen ook een belangrijke rol spelen als klankbord en bij de communicatie met uw medewerkers. Is uw OR nog niet volledig op de hoogte van de pensioenregeling en het pensioenakkoord? Denk dan eens aan een training.

Beginnen

Is de inhoud van het akkoord bekend bij u en de OR? Tijd om te beginnen met het aanpassen van de pensioenregeling. Allerlei vragen zullen opborrelen, zoals: welke ambitie heeft u richting uw medewerkers qua pensioenopbouw? Wat betekent dat voor uw pensioenkosten? Wilt u gaan werken met twee pensioenregeling naast elkaar? Wij denken graag mee, maar voor echt advies verwijzen we u door naar uw pensioenadviseur. Of – als u er nog geen heeft – naar dit overzicht met onafhankelijke adviseurs.

Begeleiden

Zijn de uitgangspunten voor de nieuwe regeling helder? Dan staan wij klaar om u verder te begeleiden. Er zijn grofweg drie mogelijkheden:

U heeft nu een verzekerde regeling (DB) bij Aegon

Als u nu een uitkeringovereenkomst heeft, moet deze voor 2027 gewijzigd zijn in een beschikbare premieregeling. In veel gevallen is een tijdig transitieplan hierbij verplicht. Dit plan bevat de keuze voor de nieuwe regeling. Uiterlijk 1 januari 2025 moet hierover een besluit zijn genomen. Voor die tijd moeten dus alle belangrijke keuzes besproken, gewogen en gemaakt zijn.

Wij begeleiden onze klanten bij het aanpassen van de pensioenregeling. Uw pensioenadviseur óf een accountmanager neemt hierover contact met u op. Samen bespreken we uw wensen voor een nieuwe overeenkomst. Het is verstandig om voor die tijd zelf al wat oriëntatie gedaan te hebben. Hoe beter u uw eigen wensen kent, hoe efficiënter het proces straks verloopt.

U heeft nu een premieovereenkomst bij Aegon (Cappital)

Ook als u nu al een beschikbare premieregeling heeft, veranderen er zaken. In plaats van het huidige systeem met stijgende premiestaffels komt er bijvoorbeeld een vlakke premie naast de bestaande stijgende.

Wij begeleiden onze klanten bij het aanpassen van de pensioenregeling. Uw pensioenadviseur óf een accountmanager neemt hierover contact met u op. Samen bespreken we uw wensen voor een nieuwe overeenkomst. Het is verstandig om voor die tijd zelf al wat oriëntatie gedaan te hebben. Hoe beter u uw eigen wensen kent, hoe efficiënter het proces straks verloopt.

U bent nog geen klant van Aegon (Cappital)

Nu u toch verplicht bent om uw pensioenregeling te wijzigen, kunt u ook op zoek naar een nieuwe, geschikte pensioenpartner. Wij verwelkomen u graag. Zo weet u zeker dat u het goed geregeld heeft voor uw medewerkers. En dat u op tijd klaar bent voor het nieuwe pensioenakkoord, want een deel van de nieuwe regels is al onderdeel van onze pensioenregelingen. Natuurlijk denken we ook met u mee over de juiste keuzes bij de overige wijzigingen. Lees meer over onze pensioenregeling.

Bewaken

De overgang naar de nieuwe regeling duurt een aantal jaren. Een periode waarin u het overzicht wilt houden. Daarom zorgen wij voor een duidelijk stappenplan, heldere communicatiemomenten en een strikte bewaking van de planning. Want wie vooruitdenkt, komt niet voor verrassingen te staan. 

Download het stappenplan

Or read the step-by-step plan in English.

Meer weten over onze aanpak?

Laat dan hieronder je gegevens achter, dan nemen we contact op.