Wat betekent het voor mij als werknemer?

Het is je vast niet ontgaan dat er de afgelopen jaren veel gesproken is over onze pensioenen. De vakbonden, werkgevers en overheid hebben jarenlang met elkaar gesproken en zijn samen tot een akkoord gekomen: het pensioenakkoord. Maar wat betekent dit voor jou?

Werknemer

Waarom nieuwe regels

Goed om mee te beginnen: er komt een nieuw pensioenstelsel omdat het huidige stelsel onhoudbaar is. We worden steeds ouder en willen nog steeds een levenslang pensioen krijgen. Maar de generaties na ons willen dat ook. Daarom is er behoefte aan een duidelijker en persoonlijker pensioen. Dat kan als iedereen pensioen gaat opbouwen in een eigen pot, in de zogenoemde beschikbare-premieregeling. Dit sluit ook beter aan op moderne trends als mensen die steeds vaker van baan wisselen, een tijd stoppen met werken of voor zichzelf beginnen.

De 4 belangrijkste veranderingen

Het pensioenakkoord telt meer dan 400 kantjes. Dat lees je dus niet zomaar even. We hebben de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Bekijk wat er verandert

Aan zet

De nieuwe pensioenregels gaan over het pensioen dat je opbouwt via je werkgever. Die is ook aan zet als het gaat om het aanpassen van de pensioenregeling. Tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2027 heeft je werkgever de tijd om de nieuwe regels te implementeren. Het is echter helemaal niet gek dat er nu al eerste gesprekken tussen de werkgever en werknemers plaatsvinden. Vraag dus gerust op je werk na wat de plannen zijn en wat de inspraakmogelijkheden zijn.

Heb je via je werkgever een pensioenregeling bij Aegon Cappital? Dan zit je goed. Wij zorgen dat alle regelingen straks in lijn zijn met het pensioenakkoord. Neem eens een kijkje in Mijn Aegon Cappital om te zien hoe je pensioen ervoor staat en of er nog acties openstaan.