Beleggen voor mijn pensioen: wat past bij mij?

Uw pensioen beleggen wij voor u. Dit doen we zodat u straks een goed pensioen heeft. Bij beleggen gaan rendement en risico hand in hand. Hoe weet u welk risico bij u past? Daar helpen wij u bij. 

Beleggen voor mijn pensioen: wat past bij mij?

Een goede balans tussen rendement en risico

‘Elk nadeel heeft z’n voordeel’, zei Johan Cruijff vaak. Ook voor beleggen gaat die regel op. Want om uw pensioenpot te laten groeien, is een bepaald risico nodig. Onze beleggingsexperts zoeken daarom voortdurend naar de juiste balans tussen rendement en risico. Daarbij houden we altijd rekening met uw leeftijd. Dat klinkt misschien gek. Maar eigenlijk is het heel logisch. Ligt uw pensioendatum nog ver weg? Dan kunnen we wat meer risico nemen met uw pensioenpot. Als het een keer tegenzit op de beurs, is er nog genoeg tijd om het verschil weer goed te maken. Naarmate u ouder wordt, bouwen we het beleggingsrisico stapje voor stapje af. We noemen dit Life Cycle Beleggen.

Ontdek uw pensioenkracht in 5 minuten

Hoeveel risico kunt en wilt u nemen voor uw pensioen? We hebben 3 beleggingsprofielen. Ieder beleggingsprofiel heeft een eigen balans tussen rendement en risico. Zo is er voor iedereen een passend beleggingsprofiel. Welk beleggingsprofiel het beste bij u past, bepaalt u met de Profielwijzer. U vindt de Profielwijzer op uw Mijn Aegon Cappital.

Vul de Profielwijzer in

Wel of niet blijven beleggen na uw pensioendatum

Een vast pensioen of een variabel pensioen: dat is de keuze die u heeft als u met pensioen gaat. Met een vast pensioen krijgt u de rest van uw leven iedere maand hetzelfde bedrag. U weet daardoor precies waar u aan toe bent. De hoogte van het pensioen is afhankelijk van de rentestand op het moment dat we uw pensioen vaststellen. Hoe hoger de rente, hoe hoger het pensioen dat u de rest van uw leven krijgt. Hoe lager de rente als u met pensioen gaat, hoe minder u krijgt.

Kiest u voor een variabel pensioen? Dan blijft u uw pensioenpot beleggen. Zo krijgt u de rest van uw leven iedere maand een bedrag dat jaarlijks wisselt. U heeft daarmee kans op een hoger pensioen. Er is ook een risico dat uw pensioen lager wordt. U krijgt elk jaar een ander maandelijks pensioen. Het ene jaar is dat hoger of lager dan het andere jaar.

Uw beleggingskeuze die u nú maakt bepaalt of u onderweg bent naar een vast pensioen of een variabel pensioen. Pas op uw pensioendatum maakt u uw definitieve keuze.

Als u kiest voor een variabel pensioen, dan kiest u ervoor om uw pensioenpot te blijven beleggen. De hoogte van uw pensioen bepalen we dan jaarlijks op basis van het rendement op de beleggingen. Het beleggingsprofiel dat u nu kiest, bepaalt of u onderweg bent naar een vast pensioen of een variabel pensioen. Pas op: op uw pensioendatum maakt u uw definitieve keuze.

De kosten van beleggen

Verandert u uw beleggingsprofiel? Dan passen we uw beleggingen aan naar het profiel dat u heeft doorgegeven. Hier rekenen we aan- en verkoopkosten voor. Deze kosten verrekenen we met de waarde van uw beleggingen. U ziet dit terug in Mijn Aegon Cappital. De hoogte van de aan- en verkoopkosten hangt af van:

  • Uw leeftijd, en daarmee het aantal jaren tot uw AOW-datum.
  • Uw huidige en nieuwe beleggingsprofiel: is de aanpassing in de beleggingen groot of klein?
  • De afspraken met uw (voormalige) werkgever over de maximale hoogte van deze kosten. U leest dit in uw pensioenreglement of in een aanvulling hierop.

Meer over de totale kosten voor het beleggen van uw pensioen leest u op Mijn Aegon Cappital.

De kosten van beleggen

Duurzaam en verantwoord beleggen

Aegon Cappital wil bijdragen aan duurzame economische groei. We willen goede financiële én maatschappelijk verantwoorde rendementen voor u behalen. Met oog voor mens en milieu. Dat betekent dat we alleen beleggingen voor u selecteren die kloppen met onze waarden. Daarmee beperken we de risico’s op onze beleggingen en streven we op lange termijn naar een hoger rendement. Lees hier meer over onze waarden voor verantwoord beleggen.

Chat met ons

Chat met ons×

Vul je gegevens in zodat we je beter kunnen helpen. Wel zo makkelijk!

Wij blijven onze chat steeds verbeteren. Heb je tips? Geef ze dan aan ons door!

Welkom op de Livechat van Aegon Cappital. Een medewerker helpt je zo snel mogelijk.