Een goed pensioen

U staat niet elke dag stil bij uw pensioen. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Toch is het goed om met enige regelmaat uw pensioen te checken. Zo voorkomt u dat uw inkomen later tegenvalt. Of erger, dat uw partner onvoldoende inkomen heeft als u overlijdt. Heeft u moeite om het pensioen en alles eromheen te begrijpen? Geeft niets! We leggen het graag helder en kort aan u uit

Een goed pensioen

Meer uit uw pensioen halen

Wilt u meer uit uw pensioen halen dan wat u opbouwt met de AOW, uw werkgeverspensioen en uw eigen (spaar)vermogen? Dan heeft u zeker wat aan deze tips:  

1. Langer werken en fit blijven

Een goede manier om voldoende inkomsten te hebben is door te blijven werken. Misschien in deeltijd? Blijf uzelf ontwikkelen en investeer in uw netwerk. Zo blijft u aantrekkelijk voor de arbeidsmarkt. Ook lichamelijk fit blijven is daarbij belangrijk.

2. Begin op tijd

Sta op tijd stil bij uw wensen en plannen voor uw pensioen. Wilt u eerder stoppen of doorwerken? Hoe lang wilt u doorwerken? Wat zijn uw plannen als u met pensioen bent? En wat kosten die plannen? De een wil meer tijd aan zijn tuin besteden. De ander droomt van een wereldreis. Verschillende dromen vragen om verschillende plannen. Begin op tijd met nadenken over uw pensioen. Dan kunt u een plan maken om uw pensioendromen te financieren.

3. Maak een bucketlist

Wat zijn uw grote wensen voor de toekomst? Maak een lijst van uw belangrijkste wensen en schat ook in hoeveel geld u nodig hebt om die wens(en) te vervullen.

4. Hou uw pensioen in de gaten

Hoeveel pensioen heeft u inmiddels opgebouwd? Daar kunt u misschien niet direct antwoord op geven. Heel begrijpelijk. De meeste mensen hebben verschillende werkgevers gehad. En dat betekent verschillende pensioenpotjes. Wilt u in een oogopslag zien wat er in al die potjes zit? Dat kan op www.mijnpensioenoverzicht.nl. U logt eenvoudig in met uw DigiD en u ziet meteen wat u tot nu toe aan AOW en pensioen heeft opgebouwd. 

5. Zet uw uitgaven en inkomsten op een rijtje

Hoe weet u of uw pensioen straks voldoende is? Die vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt niet alleen af van uw inkomsten, maar vooral ook van uw uitgaven. Wilt u straks die lange droomvakantie maken? Of maakt u liever een fietstochtje in de omgeving? Heeft u een eigen huis of een huurhuis? Is uw hypotheek straks afgelost? Wonen er nog kinderen thuis? Met de pensioenschijf-van-vijf van het Nibud krijgt u inzicht in uw inkomen en uitgaven na uw pensionering. En wel zo makkelijk; de pensioenschijf-van-vijf vindt u ook in de Pensioenplanner van Mijn Aegon Cappital.

6. Zorg eventueel voor aanvullend pensioen

Nu u alles op een rijtje heeft gezet, weet u of u straks voldoende inkomsten heeft voor een onbezorgde oude dag. Is dat niet het geval? Neem dan op tijd actie. Dat kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld uw uitgaven verlagen door uw hypotheek af te lossen. Of u kunt uw inkomsten verhogen door bijvoorbeeld langer door te werken of door een aanvullend pensioen te regelen. Moeilijk? Een financieel adviseur kan u verder helpen.

 

Chat met ons

Chat met ons×

Vul je gegevens in zodat we je beter kunnen helpen. Wel zo makkelijk!

Wij blijven onze chat steeds verbeteren. Heb je tips? Geef ze dan aan ons door!

Welkom op de Livechat van Aegon Cappital. Een medewerker helpt je zo snel mogelijk.