Eerder of later met pensioen gaan

De tijd dat we allemaal met 63, 64 of 65 jaar met pensioen gingen, ligt inmiddels al een tijdje achter ons. De AOW-leeftijd is afhankelijk geworden van onze levensverwachting en staat niet meer vast. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om nog een tijdje door te werken. En er zijn natuurlijk ook mensen die juist eerder willen stoppen met werken. Waar moet je aan denken en wat moet je ervoor doen?

Eerder of later met pensioen gaan

Eerder stoppen met werken. Heb je voldoende inkomen?

Iedereen mijmert wel eens over eerder stoppen met werken. De grote vraag is of het financieel haalbaar is. Waar moet je rekening mee houden als je eerder stopt met werken?

Je pensioen wordt lager

Veel mensen verkijken zich op de effecten van een jaartje korter werken. Zeker bij meerdere jaren is het effect aanzienlijk. Hoe dat kan? Stel dat je 3 jaar eerder met pensioen wilt. Je bouwt dan 3 jaar minder pensioen op én je moet het pensioen dat je wél hebt opgebouwd 3 jaar langer uitsmeren.

Spaargeld? Je hebt veel nodig

Heb je spaargeld? Dan kun je dat gebruiken om eerder te stoppen met werken. Maar verkijk je niet op het bedrag dat je nodig hebt. Stel, je verdiende netto € 3000,- per maand en je wilt twee jaar eerder stoppen. Dan heb je dus nodig: € 3000,- x 12 maanden x 2 jaar = € 72.000,-. Dat is best veel. Vijf jaar eerder stoppen? Dan is het dus € 180.000,-. Dat kan dus flink tegenvallen.

Je betaalt pas minder belasting na je AOW-leeftijd

Eerder stoppen met werken betekent dus een lager pensioen. En in Nederland betaal je belasting over je pensioen. Die belasting is voor gepensioneerden wel lager. Of beter gezegd: zodra je AOW krijgt, betaal je minder. Dus stop je vóór je AOW-datum met werken? Dan moet je nog volledig belasting betalen. Ook dat maakt eerder stoppen met werken nog een stukje lastiger. 

Let ook op je hypotheekaftrek

Eerder stoppen met werken leidt meestal tot een lager inkomen. En een lager inkomen betekent lagere belastingtarieven. Dat heeft gevolgen voor jouw hypotheekrenteaftrek. Ook na je AOW-leeftijd krijg je daar trouwens mee te maken. Het gaat vaak niet om grote bedragen. Maar het is wel goed om over na te denken.

Plan je pensioen op tijd met de Pensioenplanner

Misschien denk je nu dat het bijna onmogelijk is om eerder te stoppen. Gelukkig zijn er genoeg mensen die het wél kunnen. Zelfs als hun inkomen achteruitgaat. Want eerder stoppen met werken gaat om méér dan geld alleen. Het gaat om rust. Om het volgen van je gevoel. En vergeet niet dat er misschien ook financiële wijzigingen zijn in jouw voordeel: kinderen die goedkoper worden omdat ze niet meer studeren. Of de overwaarde van jouw huis die je kunt gebruiken. 

Vroeg plannen helpt om eerder te stoppen met werken. Jouw persoonlijke Pensioenplanner geeft inzicht in jouw inkomsten en uitgaven na je pensionering. Je kunt ‘spelen’ met je pensioendatum en zo zien of je voldoende inkomsten overhoudt als je eerder met pensioen gaat. Zijn jouw inkomsten te laag? Als je vroeg plant, heb je tijd om bij te sturen. Je kunt bijvoorbeeld extra aflossen op je hypotheek om je uitgaven te verlagen. Of je kunt je inkomen verhogen door te sparen voor een aanvullend pensioen.

Je wilt juist later met pensioen

Als je je pensioen uitstelt en blijft werken, kan het zijn dat je langer pensioen opbouwt. Daarnaast hoeft je pensioen minder lang te worden uitgekeerd. Jouw pensioen wordt door het uitstellen dus iets hoger. Hoeveel hoger? Je berekent het makkelijk in je persoonlijke Pensioenplanner van Aegon Cappital. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun pensioenuitkering later laten starten. De meest voorkomende redenen zijn:

  • Langer doorwerken.
  • Iemand heeft meerdere pensioenen met verschillende pensioendata en wil alle pensioenen op één datum laten starten.
  • De AOW-datum is later dan de pensioendatum van de pensioenregeling.

Meer advies nodig?

Je bent niet dagelijks met je pensioen bezig. Wij kunnen ons voorstellen dat je de keuze om eerder of later met pensioen te gaan moeilijk vindt. Met jouw persoonlijke Pensioenplanner helpen wij je om meer inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven na pensionering.

Vind je het toch nog lastig om te beslissen? Vraag dan advies aan een specialist. Een adviseur kan met je meedenken en advies geven.

Eerder of later met pensioen? Geef het op tijd aan ons door

Wil je eerder met pensioen? Geef dat dan 4 maanden voor de gewenste ingangsdatum aan ons door. Dan kun je eerder van je pensioen genieten. Werk je toch nog even door en stel je je pensioen uit? Dat kan maximaal 5 jaar, gerekend vanaf de datum waarop je AOW gaat ontvangen.

Geef uiterlijk 6 weken voor je pensioendatum aan ons door dat je je pensioen wilt uitstellen.