Er gebeurt iets moois!

Je hebt een pensioen bij ons. Jij en je werkgever hebben hier geld voor opzijgezet. Misschien heb je daar nooit bij stilgestaan. Zo gaat dat met dingen die min of meer vanzelf gaan. Maar intussen gebeurt er iets moois. Want wij beleggen voor je. Maand na maand, jaar na jaar. Zo groeit je pensioen en heb je ook stráks de vrijheid om het beste uit je leven te halen. Benieuwd of jij straks genoeg hebt voor je toekomstdromen? Check het met de Pensioenplanner!

Naar de Pensioenplanner

gezin op veranda

De Pensioenplanner: in 4 stappen meer inzicht

Stap 1: Inzicht in je pensioen

Eerst brengen we je pensioen in kaart. Niet alleen het pensioen dat je nu opbouwt bij je werkgever, maar ook je andere pensioenpotjes. Daarvoor gebruiken van gegevens van www.mijnpensioenoverzicht.nl. Spaar je zelf ook nog voor later? Dan kun je deze informatie eenvoudig toevoegen.

Stap 2: Inzicht in je uitgaven

Daarna zijn je uitgaven aan de beurt. We stellen je 5 vragen die zijn opgesteld door het Nibud. Het Nibud is een stichting die mensen informeert over allerlei geldzaken. Heb je de vragen beantwoord? Dan heb je een goed beeld van je uitgaven nu en later.

Stap 3: Vergelijk je inkomsten en uitgaven

De Pensioenplanner vergelijkt nu je inkomsten en uitgaven op je 68ᵉ. We gaan er in deze berekening van uit dat je dan met pensioen gaat. Hou je geld over? Of heb je een tekort? 

Stap 4: Plan het moment dat je met pensioen wilt en kunt

Je kunt nu spelen met je mogelijkheden. Schuif bijvoorbeeld eens heen en weer met je pensioenleeftijd. Je ziet dan direct wat het effect is op je inkomsten en uitgaven. Kun jij eerder stoppen met werken? Of moet je daar nog wat voor doen?

Pensioenkloof: vrouwen bouwen vaak te weinig pensioen op

In Nederland bouwen vrouwen gemiddeld 400 euro per maand minder pensioen op dan mannen. Dat noemen we de pensioenkloof. Parttime werken speelt hierbij een grote rol. Hoe minder uren je werkt, hoe minder je opbouwt.

Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Ook als je geen vrouw bent. En heb je een relatie? Praat er dan eens over. Als je parttime werkt, ben je geen deeltijdprins of deeltijdprinses. En als je voltijds werkt, ben je geen slechte vader of moeder. Het gaat om samen bewuste keuzes maken.

Lees meer over de pensioenkloof

pensioenkloof

Persoonlijk advies op maat

Heb je na het invullen van de Pensioenplanner nog vragen? Bijvoorbeeld wat je kunt doen om je toekomstdromen te verwezenlijken? Ga dan in gesprek met een financieel adviseur. Die brengt je situatie in kaart en adviseert wat voor jou de beste oplossing is. Check bij je werkgever of je hiervoor terechtkunt bij de adviseur van het bedrijf. Of neem contact op met een adviseur van je eigen keuze.

Vind een onafhankelijk adviseur

scheiden en pensioen

Scheiden en pensioen

Een scheiding kan grote gevolgen hebben voor je pensioen. Toen Jolanda en haar ex-man uit elkaar gingen, schrok ze zich het apezuur.

Lees het verhaal van Jolanda

pensioengat

Minder pensioen dan verwacht

Veel Nederlanders hebben er eentje: een pensioengat. Onze pensioencoach Anna vertelt wat je eraan kunt doen.

4 tips van Anna

Veelgestelde vragen

Hoe zeker is mijn pensioen?

Hoeveel je straks krijgt is nog onzeker. Dat komt onder meer doordat we voor je beleggen. We geven je wel een schatting van je verwachte pensioen. Je komt deze schatting ook tegen in de Pensioenplanner.

Wanneer begint mijn pensioen bij Aegon Cappital?

Als je 68 bent. Heeft je werkgever een andere leeftijd afgesproken? Dan vind je dit terug in je pensioenreglement.

Ik wil eerder of later met pensioen. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kiest zelf wanneer je met pensioen gaat. Veel mensen laten hun pensioen bijvoorbeeld tegelijk met hun AOW beginnen. Daarom krijg je ongeveer 5 maanden voor je AOW-datum een brief van ons. Daarin vragen we wanneer je met pensioen wilt. Goed om te weten: eerder of later met pensioen gaan heeft gevolgen voor je belastingaangifte. Laat je daarom goed adviseren.

Hoeveel eerder of later kan ik mijn pensioen laten ingaan?

Maximaal 5 jaar voor of 5 jaar na je AOW-datum. Tenzij je pensioenregeling iets anders zegt. Benieuwd wat dit betekent voor de hoogte van je pensioen? Dat zie je in de Pensioenplanner. Goed om te weten: eerder of later met pensioen gaan heeft gevolgen voor je belastingaangifte. Laat je daarom goed adviseren. 

Hoe vraag ik mijn pensioen aan?

Ongeveer 5 maanden voor je AOW-datum krijg je een brief van ons. Daarin vragen we wanneer je met pensioen wilt. Met het antwoordformulier laat je ons dat weten. Horen we niets van je? Dan gaan we ervan uit dat je met pensioen wilt als je 68 bent.

Wil je eerder met pensioen dan je AOW-datum? Stuur een mail met daarin je gewenste pensioendatum naar werknemer@aegoncappital.nl. Doe dit minstens 8 weken van tevoren. En gebruik het e-mailadres dat bij ons bekend is. Onder het kopje ‘Mijn instellingen’ in Mijn Aegon Cappital zie je welk e-mailadres we van je hebben.

Wil je eerder met pensioen en bouw je nog pensioen op bij ons? Vraag je werkgever dan om het einde van je dienstverband op tijd aan ons door te geven. We horen het graag 6 weken voor je gewenste pensioendatum. Eerder mag ook!