Wat betekent de oorlog in Oekraïne voor uw pensioen?

Read in English

We hoopten allemaal dat het niet zou gebeuren, en toch is het gebeurd. Rusland is Oekraïne binnengevallen. Dat had direct effect op de financiële beurzen. Natuurlijk zijn mensenlevens vele malen belangrijker dan pensioenbeleggingen. Toch vertellen we graag kort wat deze gebeurtenissen betekenen voor uw pensioen.

Oorlog in Oekraïne

De beurskoersen dalen

We beleggen voor uw pensioen. Bijvoorbeeld in aandelen en obligaties. Misschien heeft u al gezien dat de beurskoersen de afgelopen tijd flink zijn gedaald. Onder meer door hoge energieprijzen en de spanningen rondom Oekraïne. Door de Russische inval staan beurzen wereldwijd opnieuw fors in de min. Dat betekent dat uw beleggingen aan waarde hebben verloren.

Na een daling volgt herstel

We kunnen ons goed voorstellen dat u hiervan schrikt. Plotselinge waardedalingen komen echter vaker voor. Denk aan de kredietcrisis van 2008. En recenter de coronacrash. De ervaring leert dat markten zich weer herstellen. En dat gaat vaak sneller dan verwacht. Soms duurt het een aantal maanden, soms wat langer, maar uiteindelijk vinden de koersen hun weg weer omhoog.

We beleggen voor de lange termijn

Speculanten en daghandelaren kijken naar de korte termijn. Wij niet. Want wij beleggen voor uw pensioen. Daarbij richten we ons op de lange termijn. En op lange termijn verwachten we een goed rendement voor u te halen. Goed om te weten: we houden rekening met uw leeftijd. Bent u nog jong? Dan beleggen we met meer risico. Op lange termijn levert dit naar verwachting meer op. Naarmate u ouder wordt, bouwen we het beleggingsrisico stapje voor stapje af. Zo zorgen we voor stabiliteit in uw beleggingen. En stellen we het opgebouwde rendement steeds meer veilig.

Wat kunt u het beste doen?

Het hoofd koel houden. Dat is het belangrijkste. Maak dus geen overhaaste keuzes. Heeft u de Profielwijzer al eens ingevuld en op die manier uw beleggingsprofiel bepaald? Dan beleggen we op de manier die het beste bij u past. Dagelijkse gebeurtenissen in de financiële markten, hoe heftig soms ook, zouden geen reden moeten zijn om een andere keuze te maken.

We staan voor u klaar

Heeft u een vraag of maakt u zich zorgen? Bel, chat of mail gerust, daar zijn we voor.

Naar de klantenservice

Veelgestelde vragen

Ik beleg zelf via Vrij Beleggen. Wat kan ik het beste doen?

U heeft gekozen voor Vrij Beleggen. Dat betekent dat u zelf verantwoordelijk bent voor de samenstelling van uw beleggingen. Het beste advies dat we u kunnen geven? Houd het hoofd koel. Maak geen overhaaste keuzes. En onthoud dat u belegt voor uw pensioen en dus voor de lange termijn. Komt uw pensioendatum in zicht? Let er dan op dat u het beleggingsrisico zelf op tijd afbouwt. Maar dat advies geldt altijd.